Är du på jobbet när du egentligen har semester? Modern teknik gör det enklare än någonsin att ha full koll på företaget oavsett tid och plats. Men de nya möjligheterna gör det även sv
årare att skilja på jobb och fritid. Balans i livet handlar om att sätta gränser och ta kontroll över sin tid. Om du själv väljer att ägna en stund av din fritid till jobb för att förvissa dig om att allt är som det ska, kan det ha en lugnande verkan.

En undersökning som Visma har gjort visar att 8 av 10 småföretagare jobbar på sin semester och ännu fler har ständig kontroll över verksamheten genom att vara uppkopplad och till exempel läsa mejlen i telefonen och svara på samtal. Enligt undersökningen upplever småföretagaren att det är lugnande att hålla koll på verksamheten på sin fritid – men det flexibla arbetslivet har två sidor.

Undersökningar har visat att många företagare kan uppskatta friare arbetstider då det ofta underlättar vardagslivet. Smarta mobiltelefoner, bärbara datorer och ständig internetkoppling gör det inte bara enklare att jobba varifrån som helst. Du kan även ta tekniken till hjälp för att registrera och hålla reda på din arbetade och din lediga tid för att nå en bättre balans mellan arbete och fritid. Det är dessutom ett utmärkt sätt att se till att få betalt för den arbetade tiden.

Samtidigt kan gränsen mellan arbete och privatliv bli svår att upprätthålla när man jobbar på det som är tänkt ledighet. Då kan det vara bra att ha några knep att ta till.

Här är våra bästa tips för att uppnå balans

  1. Ta kontrollen över din tid – gör din egen planering
  2. Undvik störande avbrott – låt inte pling i mejlkorgen avbryta det du håller på med
  3. Multitasking gör dig ineffektiv – timeboxa – avdela tid för en sak i sänder och gör bara det under den avdelade tiden
  4. Planera in egen tid där du kan prioritera vad som är viktigt och göra din egen planering
  5. Gå inte i honungsfällan där privatliv och vila blir irriterande avbrott – det leder till skadlig stress. Kärleken till jobbet är inte besvarad.

från Vismas hemsida