Hösten är här och för många betyder det tillbaka till jobb och utbildning. Hösten är också tiden då många väljer att börja en ny bana i livet och kanske starta eget företag. För någon kan det betyda att starta i liten skala vid sidan av nuvarande arbete att vad som idag kallas vara “kombinatör” för att sedan ta steget fullt ut. Att starta företag kan kännas lika delar spännande som läskigt och under åren har vi sett hundratals företagare födas och frodas. Vill du också starta företag och börja en ny bana? kontakta oss så berättar vi mer om hur vi med enkla och smarta tjänster kan hjälpa dig inte baar arbeta smaratare utan också tjäna pengar snabbare. Vi bjuder även på åtta avdrag du kan göra i den enskilda firma -Och som alltid är du osäker kolla på skatteverkets hemsida 

  1. Avdrag för uppstarten av firman: Du kan dra av kostnader som du har haft året innan och under året som du startat din enskilda firma.
  2. Kontorsmateriel: Allt som du behöver för att kunna sköta din dagliga verksamhet som pennor, papper, skrivare och liknande kan du föra upp som kostnader i företaget. Alla inventarier som kostar mindre än 21 200 kronor beräknas ha ”mindre värde” och kan dras av samma år som de köps in.
  3. Datorn: Tidigare har man varit tvungen att dra av datorn under flera år men nuförtiden beräknas dessa ha en livslängd under 3 år vilket gör att man kan dra av dem samma år som de köps in (kallas omedelbart avdrag).
  4. Representation/Firmafesten: Det som kallas för representation innebär alltså kostnader för mat och lokaler vid möten och interna personalfester. Yttre representation kallas det om du tex har möte med middag med ett annat företag och inre representation kallas det om du bjuder på fest med anställda (vilket aldrig är fallet i en enskild firma). Viktigt att känna till är att det finns schablonavdrag för mat för 2017 gäller nya regler och avdrag kan göras med ringa kostnad ca 60 kr per tillfälle
  5. Pensionssparande: Som enskild företagare kan man göra avdrag för sitt personliga pensionssparande. Här gäller att man kan dra av 35 procent av överskottet i firman för ett år.
  6. Tidningar och Böcker: Självklart skall du dra av kostnaderna för inköp av tidningar och böcker som är relaterade till ditt verksamhetsområde. Det kan dock bli svårt att dra av Deckarromanen.
  7. Utbildning: Skatteverket gör tydlig skillnad mellan grundutbildning och fortbildning. Du kan inte göra avdrag för grundutbildning (tex kostnader för CSN lån vid längre utbildningar) däremot kan du göra avdrag för fortbildningar.
  8. Mäss- och skyddskläder: Man kan inte göra avdrag för privata kläder däremot bör man göra avdrag för de kläder som tydligt går att koppla till ditt företag.

Är du osäker kontakta din personliga PE eller besök skatteverkets hemsida för mer information. Många regler ändras under året och nya tillkommer