Vem vänder du dig till när du vill ta hjälp eller vill ha råd av?  Tänk efter ordentligt. Det finns, med stor sannolikhet, personer i ditt liv som du väljer att tala med när du ska ta olika beslut. De ger dig sina råd och tips oavsett vad det är för utmaningar, tankar och funderingar du kommer med. Vissa råd och tips får du kanske utan att ens be om dem.

Så vad är det för råd du brukar ta emot? Råd i ditt företagande, råd ang dina relationer? Dina barn? vem vänder du dig till när du vill få råd av något slag? Din familj? Dina vänner? Någon utomstående eller kanske grannen? Och vem brukar ge dig sina bästa råd? Det är faktiskt ganska vanligt att vi människor springer runt och ger andra personer råd. I oroväckande många fall har personen som ger dessa “goda råd” ingen som helst utbildning, erfarenhet eller någon som helst  kunskap inom ämnet de ger råd i. Det händer t.o.m att de själva inte riktigt lyckats på bra i dessa ämnen, eller rent av inte ens prövat. Många av dessa personer vill dessutom ge råd för att hjälpa den andra att inte hamna i samma situation eller än värre helt undvika att testa.

” det kommer ändå inte gå” “gör inte det, se hur det gick för…” ” det är inget för dig, vi är inga företagare” kan det låta och de allra flesta råd kommer verkligen ifrån att vilja hjälpa. Speciellt hör vi detta när vi träffar nya företagare som vill starta och lära sig mer om företagande. De allra flesta berättar att de får “goda råd” av vänner och bekanta om hur det är att driva företag, fast de inte själva driver några. Det kan även liknas  med att sitta på en fotbollsmatch och tala om för tränaren hur han ska använda spelarna.

Det allra enklaste kan tyckas vara att du uteslutande lyssnar på personer som lyckats eller är bra på det området du vill ha råd om? Om du inte känner någon personligen, leta upp en eller flera personer, tala om vad det gäller och be om deras tid. Be dem berätta vad, hur och på vilket sätt de gjorde för att nå de resultat de har idag.Har de misslyckats med något?  Framgångsrika personer uppskattar i regel att hjälpa andra och de ser det som en stor del i deras egen framgångssaga. De har hjälpt andra. Det är bara att vända på det hela. Om du fick en fråga från en okänd person som vill ha råd om något du är duktig på, skulle du inte då också vilja dela dina råd?

För att verkligen vara goda råd, föreslår vi att från och med nu endast tar råd från de som faktiskt vet något om det du vill ha råd om. Det anser de flesta är logiskt, fast ändå är det långt ifrån alla som gör det.

Innan du ställer frågan till personen, bör du ställa följande frågor till dig själv:

  • Har den här personen erfarenhet och kunskap i detta området?
  • Har denna personen det du vill ha?
  • Befinner sig denna personen på en plats i livet där du vill befinna dig om fem-tio år?”

Svarar du “nej” på någon av dessa frågor, så kanske du inte ska ta deras råd. För vart tror du att du hamnar då? precis. Du hamnar där de är. Och är det verkligen det du vill?

För mer information om hur du kan utveckla ditt företag, eller lära dig mer om entreprenörskap eller rådgivning i ditt företag Kontakta oss här